MORSKI PUTI CRLJENKA
- Super je ovo, osim viškog tradicionalnog fažola na brujet, baš je lipo što su nas dočekali i sa sipom te bobom! Znamo kako je to kaštelansko jelo, kaštelanska spiza, no još više od jela nas je dojmio Crljenak. Što je dobar - samo su komplimente nizali jedriličari, članovi 170 posada koliko ih sudjeluje na 79. Viškoj regati krstaša, a koja se jedri na ruti Split-Vis (petak), subota regata unutar luke Vis te u nedjelju povratak u Split, navigacija u dužini 29 nautičkih milja.
A kako su se ove godine organizatorima iz splitskog JK Labuda, te domaćinima u Visu, pridružili i kaštelanski vinari u sklopu svojih “Morskih puteva Crljenka”, jedriličari, iskusni “morski vukovi” su jednostavno bili oduševljeni.
Ne samo jelom već i nagradama prvoplasiranima na regati a to je vrhunsko vino – kaštelanski Crljenak, predak nadaleko poznatog i priznatog kalifornijskog Zinfandela!
- Lani smo imali “Morske pute Crljenka” do Šolte, Brača i Hvara, ove godine eto nas na Visu, “bratimljenje” otočkih i kopnenih vinskih sorti je u punom jeku – kazuje nam Srećko Radnić, idejni začetnik cijele priče o promociji kaštelanskog vrhunskog vina, iz Klastera Zora, a da je sljubljivanje vina i jedrenja, zaljubljenika u “vitar i more” te u dobru kapljicu, pun pogodak uvjerili su se svi već na Visu.
- Dočekali smo jedriličare sa našim nadaleko poznatim jelom sipom i bobom koje je kuhao prvak svijeta u kuhanju tog jela Željko Buotić Leše, a zatim su jedriličari nazdravili i Crljenkom. Ujedno smo se pobrinuli i za nagrade pobjednicima. Butelje vina naravno. Koje će biti uručene prvoplasiranim posadama na svečanoj dodjeli 79. Viške regate u sklopu Splitskog festivala jedrenja, u nedjelju u 20 sati na platou ispred kluba domaćina JK Labuda, u Uvali baluni. Jer pobjedu i treba proslaviti uz čašu vrhunskog Crljenka - poručili su organizatori.