VRIME OD JEMATVE: I uz sušu pune bačve

UNATOČ NEŠTO SLABIJEM URODU, KAŠTELANSKI VINOGRADARI I VINARI ZADOVOLJNI SU REZULTATIMA
Već po tradiciji, u vrijeme oko Ruzarice, kaštelanski vinogradari ubirali su plodove svog rada, koji je ove godine zbog bolesti loze i dugotrajne suše bio još teži nego inače, a sada su na redu vinari koji se ove godine nadaju dobroj kakvoći svojih vina.

Nepogode uglavnom pogodile mlade vinograde

U poljoprivrednoj zadruzi Kaštelacoop u Kaštel Starom ovih je dana sve u znaku vina, od onih posebnih mirisa pa sve do čestih telefonskih poziva kojima brojni vinari traže savjet ili obavještavaju o tijeku proizvodnje.

- Ovog proljeća, zbog kiše,  vinovu lozu zahvatila je rana peronospora koja je izazvala probleme uglavnom na bijelim sortama. Pred samu berbu ponovno se pojavila, ali je ostavila posljedice uglavnom na lišću. Dio kaštelanskog polja bio je zahvaćen tučom oko Svetog Jurja, a uz dugotrajnu ljetnu sušu, mnogi su prognozirali lošu vinogradarsku sezonu što se na sreću nije pokazalo točnim. Nastradali su uglavnom mladi vinogradi i oni koji su za borbu protiv bolesti koristili tradicionalnu zaštitu, koja ovog puta nije bila dovoljna. No prema prvim pokazateljima neki su vinogradari čak imali veće urode nego prošlih godina, a vino bi trebalo, kod većine, biti izuzetne kvalitete. Da je tako pokazuju nam informacije koje svakodnevno primamo.  Za dvadesetak dana obavit ćemo prvo pretakanje kada ćemo moći ispraviti sve nedostatke mladog vina, ali se nadamo da korekcije neće biti potrebne – objasnio nam je Ante Vuletin, direktor zadruge.

Otkup i proizvodnja novog vina

Kaštelanski vinogradi poznati su po raznim sortama vinove loze, a najčešće su crne sorte babica, ljutun, ninčuša, glavinuša, dobričić i plavac mali (mali crljenak), dok su od bijelih najzastupljenija vlaška, mladinka, maraškin, tribljan i debit.

Zadruga je i ove godine vršila otkup autohtonih sorti kvalitetnog grožđa od vinogradara iz svih sedam Kaštela, a cijena se, ovisno o sorti i količini šećera kretala od 8,50 do 12 kuna po kilogramu. 

- Naši vinogradi pružaju brojne mogućnosti tako da smo ove godine odlučili to iskoristiti za realizaciju planiranog projekta; od sedam različitih crnih sorti grožđa, prema određenim omjerima, napravit ćemo i prezentirati jedno potpuno novo vino koje će zadovoljiti brojne ukuse – najavio je Vuletin.

Uz njegovanje tradicije do dobrog vina

I članovi Udruge prijatelja vina i vinskih proizvoda «Kaštelanski crljenak» iz Kaštel Kambelovca, ovogodišnje su rezultate berbe u svojim vinogradima i prve naznake kakvoće vina, ocijenili odličnim.

- Slobodno možemo reći da je grožđa bilo količinski nešto manje nego lani, ali mu je kvaliteta bila znatno bolja što će zasigurno rezultirati dobrom kvalitetom vina. Naša je procjena da se u Kaštelima ove godine ubralo oko sto vagona grožđa, od čega su ¾ razne sorte crnog grožđa; pedeset vagona su vlasnici vinograda prodali, dok je druga polovica završila u njihovim konobama. Za dobro vino bitan je i tijek proizvodnje, a svaki vinogradar i vinar ima svoj poseban, prepoznatljiv stil. Kod nas je to već tradicionalno, od naših starih imamo osnove koje smo s vremenom i uz potrebno znanje nadogradili. U proizvodnji vina najvažnija je higijena, potrebne bačve i posude se mijenjaju, ali sami postupak već je generacijama otprilike isti: riječi su Jakše Bedalova, predsjednika Udruge.


Jakša Bedalov

«Kaštelanski crljenak» je udruga kojoj je jedna od primarnih uloga poticanje tradicionalnih vrijednosti i običaja, kao i pretvaranje zapuštenih površina u plemenite vinograde čime bi Kaštela dobila jedan potpuno novi izgled.

Rješavati probleme planovima i idejama

Iako smatraju da je određeni broj mladih zainteresiran za bavljenje vinogradarstvom i svake se godine u Kaštelima posadi nekoliko desetaka tisuća novih trsova, u Udruzi su složni da će upravo ti novi vinogradari i vinari nailaziti na određene probleme u plasiranju svojih proizvoda.

- Vinogradari u Kaštelima, kojima su prodaja grožđa i vina jedan od glavnih prihoda, danas samo preživljavaju. Da bi se od toga moglo dobro živjeti potrebno je niz projekata od kojih je jedan, za koji smatramo da je prioritetan, vinogradarski katastar prema kojem bi se odredile mikrolokacije za proizvodnju kvalitetnih i vrhunskih vina. U Kaštelima bi se trebalo više raditi i na stvaranju brenda kaštelanskog opola, jer su se našem opolu nekada klanjali kraljevi pa zašto u njemu ne bi uživali mnogi. Kako je poznato, ovo je područje idealno za proizvodnju ovog vina jer imamo dosta vinograda sa više sorti crnog grožđa. Upravo zbog toga naša Udruga pokreće jedan od projekata popularizacije kaštelanskog opola - najavio je Bedalov.

Osim zapuštenim vinogradima, članovi Udruge žele udahnuti život i kaštelanskim konobama pa će tako i dalje organizirati prigodne večeri uz degustiranje vina i raznih domaćih specijaliteta, a kakav okus ima ovogodišnje vino uvjerit ćemo se nešto prije Božića kada će, prema najavama, u jednoj od svojih konoba prirediti još jednu zanimljivu večer.

Kaštelanski vinogradi u slici

Dio posebnog projekta «Kaštelanski vinogradarski vremeplov», čiji je inicijator Ante Vuletin, realiziran je u kolovozu ove godine. Na dijelu Dračića, poznatijem kao njiva Svetog Petra, organizirano je oranje zemlje uz pomoć devet konja, upravo kako se radilo i prije nekoliko desetaka godina. Vrijedni konji, siguran plug i jaki momci ostali su zabilježeni na filmu i na fotografijama kao trajna uspomena, ali i veza između prošlosti i sadašnjosti. 


Ante Vuletin

Poseban značaj kaštelanskim vinogradima dala je i državna televizija čija je ekipa, radeći film o otkriću genske veze kaštelanskog crljenka i zinfandela, u Kaštelima snimala dokumentarne scene tradicijske berbe grožđa sa većinom sudionika u priči o ovom vrijednom otkriću.

…………………………………………………………………………………………

Loše prognoze

Iako su mnogi prognozirali lošu vinogradarsku sezonu to se na sreću nije pokazalo točnim. Nastradali su uglavnom mladi vinogradi i oni koji su za borbu protiv bolesti koristili tradicionalnu zaštitu.

Analiza u poljoprivrednoj zadruzi

Zainteresirani vinari uzorke svog vina mogu donijeti na analizu u poljoprivrednu zadrugu, a da bi znali njegovu kakvoću važno je kod mošta utvrditi kiseline i šećer dok je kod  vina važan alkohol, ukupne kiseline, hlapljive kiseline, sumpor i organoleptički dojam.

Sto vagona grožđa

U udruzi Kaštelanski crljenak procjenjuju da se ove godine u kaštelanskim vinogradima ubralo oko sto vagona grožđa od čega je tri četvrtine crnog grožđa raznih sorti.

Preneseno iz kaštelanskih novina


 
 

Uvjeti korištenja    Korištenje kolačića    Kontakt    Marketing
Copyright © 2024. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.

www.crljenak.com