Spomenik kaštelanskom crljenku

Gosti iz SAD-a i domaćini na svečanosti u Biblijskom vrtu/Joško PONOŠU povodu 4. obljetnice otkrića da je najomiljenija američka vinska sorta zinfadel zapravo kaštelanski crljenak, u Biblijskom vrtu pokraj crkvice Gospe Stomorije iz 12 st. postavljen je svojevrsni spomenik vinu i vinovoj lozi.
Svečanost je održana u nazočnosti tima znanstvenika koji su razriješili tajnu porijekla zinfandela dr. Ivana Pejića, dr. Edija Maletića i dr. Jasminke Karoglan-Kontić, te gostiju iz Amerike, koji su stigli u pratnji bivše gradonačelnice kalifornijskoga grada Yountvillea Mary Lou Hunt, koja je pak prije dvije godine s čuvenim kalifornijim vinarom Miljenkom Grgićem i inicirala bratimljenje gradova Kaštela i Yountvillea iz Napa Valleyja, kalifornijske doline zinfandel.Nakon što je uvodnim slovom Ivna Bućan, u ime udruge Biblijski vrt Gospe Stomorije, pozdravila goste ističući kako se ovim činom iskazuje počast lozi, direktor zadruge Kaštelacoop Ante Vuletin (koji je znanstvenike iz Zagreba odveo u vinograd Ivice Radunića gdje je pronađen prvi trs zinfandela na istočnoj strani Jadrana i time potvrđeno hrvatsko porijeklo najpopularnije američke loze) obrazložio je projekt:
— Inicijativa da napravimo ovaj spomenik otkriću zinfandela, odnosno kaštelanskog crljenka, spomenik težaku i vinovoj lozi hraniteljici, došla je prije par mjeseci od vinara Miljenka Grgića. On je kazao da bi bilo dobro negdje u Kaštelima podići spomenik ovom otkriću te da je spreman dijelom to sponzorirati s 5000 dolara. Dosta Amerikanaca dolazi u Međugorje i kao turisti na Jadran i sigurno bi ih zanimao spomenik zinfandelu, lozi koje u Americi ima više nego u Hrvatskoj sveukupno vinograda. Odabrali smo lokacijski Biblijski vrt u Stomoriji iznad Kaštel Novog gdje je pronađen prvi trs zinfandela, odnosno kaštelanskog crljenka. I evo kao spomenik posadit ćemo četiri trsa istog genotipa s dva kraja svijeta.
Bivša gradonačelnica Yountvillea Mary Lou Hunt posadila je prvi spomen-trs zinfandela u Biblijskom vrtu. Drugi trs, autohtoni kaštelanski crljenak posadio je Ivica Radunić u čijem vinogradu je pronađen prvi zinfandel na našim stranama, te dr. Edi Maletić koji je tu lozu u Radunićevom vinogradu pronašao na svoj rođendan 7. rujna 2000. godine. Treći spomen-trs, također autohtonog kaštelanskog crljenka posadili su Marija Rožić i Ivo Jurčev, županica i dožupan bratovštine Gospe Stomorije. Posljednji četvrti spomen-trs, koji je odgojen iz pupa zinfandela što se nakon 200 godina iz Amerike vratio doma u Kaštela posadili su u ime Miljenka Grgića, inicijatora projekta, dr. Jasminka Kontić-Karoglan, dr. Ivan Pejić te Grgićevi prijatelji Mary Lou Hunt sa suprugom.
Na kućici iza posađenih loza bit će postavljena spomen-ploča koja će govorit o velikom vinarskom otkriću. Desetak metara od spomen-trsova bit će uskoro posađen i eksperimentalni vinograd s kaštelanskim sortama vinove loze. Neke od tih sorti danas su u Kaštelima došle na posljednje trse. Tu će biti ninčuša, glavinuša, kaštelanski crljenka, ljutun, babica, mladinka ...


 
 


Uvjeti korištenja    Korištenje kolačića    Kontakt    Marketing
Copyright © 2024. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.

www.crljenak.com