Degustacija vina u Kaštel Lukšiću

Dana 10.ožujka 2007. u caffe baru Skiper u Kaštel Lukšiću održana je prezentacija - degustacija najbolje ocijenjenih kaštelanskih vina. Sva vina prikupljena su po konobama kaštelanskih vinara ili su pojedini vinari sami donijeli svoje uzorke i sudjelovali u degustaciji.

Cilj degustacije bio je na jednom mjestu kušati najbolja vina i procijeniti kvalitativnu razinu ponuđenih vina. Kušana su vina sljedećih vinara:

Radunić Ivica  - bijelo i opolo
Novak Emil - bijelo
Barišin Mate - bijelo
Tolić Tomislav - bijelo
Vujina Zoran - opolo
Bedalov Jakša - opolo i crno
Lebedina Ivo - opolo
Kapov Bogdan - opolo
Viculin Marin - opolo i crno
Novak Ivan - bijelo, opolo i crno
Grgantov Dragan - opolo i crno

Osim toga ponuđena su u svakoj od kategorija vina po jedno referentno kupovno vino kako bi se vršila usporedba, a to su bili: 

PZ Čara  - Pošip (2005 vrhunsko cca 65 kn)
Badel 1862   - Roze Benkovac (2004 kvalitetno cca 30 kn)
Vinoplod Šibenik - Babić (2006 kvalitetno cca 35 kn)

Sve ukupno kušano je 20 uzoraka. I ovoga je puta konstatirana je visoka kvalitativna razina kaštelanskih vina. Kvaliteta se ujednačila tako da je gotovo svaki sudionik degustacije imao drugačiji odabir najboljih. 

U Ive izvanredni kaštelanski opol 12 kn

Tokom kušavanja postavilo se pitanje cijene kušanih vina. Evo jednog paradoksa. Naš uzorni vinogradar i vinar Ivo Lebedina svoj zaista izvanredni kaštelanski opol prodaje po cijeni od 12 kn po litri !!! Dakle, ko želi piti izvanredno vino po izrazito niskoj cijeni pravac Kaštel Štafilić, Bijaćka 80. Za informaciju čitateljima šjor Ivo iako ima 78 godina 2006. godine ubrao je 11 tona grožđa.

Što i kako dalje postavilo se pitanje ove večeri. Evidentan porast kvalitete vina u pojedinih proizvođača ne prati adekvatno povećanje cijene vina koja ona zaslužuju. Bez bitnih pomaka u smislu promocije kaštelanskih vina, kao i organizacionog povezivanja samih vinara bit ćemo osuđeni na propadanje.

Jedan od prijedloga je model vinskih cesta koji postoji u Istri, na Plešivici, Kutjevu i u drugim dijelovima Hrvatske. Na taj način svaki je proizvođač neovisan o bilo kome, a i prodaja vlastitog proizvoda na vratima konobe najisplativija je. Nadamo se će daljnja druženja kaštelanskih vinogradara i vinara iznjedriti neke nove ideje i rješenja na dobrobit sviju nas i naših Kaštili.


 
 

Uvjeti korištenja    Korištenje kolačića    Kontakt    Marketing
Copyright © 2024. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.

www.crljenak.com