Predavanje: Istraživanje autohtonih sorata vinove loze

U nedjelju 10.rujna 2006. u prostorijama PZ Kaštelacoop u Kaštel Starome održano je zanimljivo predavanje pod nazivom 'Istraživanje autohtonih sorata vinove loze u Kaštelima'. Predavači su bili naši eminentni stručnjaci sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu; prof.dr.sc. Jasminka Karoglan - Kontić, prof.dr.sc. Ivan Pejić, prog.dr.sc. Edi Maletić i mr.sc. Goran Zdunić sa Instituta za jadranske kulture iz Splita.

Uz prisustvo velikog broja kaštelanskih vinogradara i zaljubljenika u vino mogli su se čuti najnoviji rezultati istraživanja na kaštelanskim sortama kao i njihova ampeleografska evaluacija. Evo nekih interesantnih opažanja:

• Od bijelih sorata visok enološki potencijal imaju: vlaška i mladenka (mladinka)

• Od crnih sorata visok enološki potencijal imaju: babica, ljutun, glavinuša, crljenak kaštelanski, rogoznička i ninčuša

• Visoke šećere nakupljaju: vlaška, glavinuša i crljenak kaštelanski

• Visoke kiseline (za dalmatinske uvjete) nakupljaju: mladenka i ljutun

• Glavinuša je idealna sorta za proizvodnju prošeka • Kaštelanska sorta Babica nije isto što i primoštenski Babić

• Rogoznička (Šijaka) ima isti genski profil kao primoštenski Babić te se radi o istoj sorti

• Sorta Pošipica je ustvari sorta Pagadebit bijeli koji nije isto što i Pagadebit bijeli sa otoka Korčule

• Sorte Maraština i Pošipica nemaju genske sličnosti sa ostalim kaštelanski sortama te ne pripadaju kaštelanskom genskom bazenu.

Poslije predavanja vodila se interesantna rasprava o mogućim pravcima razvoja kaštelanskog vinogradarstva. Bez obzira na veliku devastaciju kaštelanskog polja, kao i strahovito smanjenje površina pod vinogradima još uvijek postoje znatne površine pod vinogradima.

Pod uvjetom da se te površine dalje bitno ne smanjuju, stručnjaci iz Zagreba predlažu stvaranje kaštelanskog vinskog "brenda". U tom smislu predstavili su dva vrste vina. Vino Ožanić (po poznatom vinogradarskom stručnjaku Stanku Ožaniću) od kupaže bijelih sorata i vino Bulić (po najpoznatijem dalmatinskom ampeleografu Stjepanu Buliću) od kupaže crnih sorata.

S druge strane mlađi kaštelanski vinogradari zastupali su tezu po kojoj bi bolje proizvoditi sortno prepoznatljiva vina s većim udjelom jedne sorte (vlaška od bijelih sorata i babica od crnih sorata). Na taj bi se način, smatraju, lakše prepoznao identitet vina.


 
 

Uvjeti korištenja    Korištenje kolačića    Kontakt    Marketing
Copyright © 2024. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.

www.crljenak.com