Vinari prozvali Pejića i Maletića za pogodovanje velikom kapitalu (VIDEO)

KAŠTELANI NE ODUSTAJU TEK TAKO - PROMJENA GLAVNOG IMENA SORTE
Iako su, prema raspravi koja se vodila, razumjeli objašnjenje Ivana Pejića, Edija Maletića i Gorana Zdunića o razlozima promjene glavnog imena sorte Crljenak kaštelanski u Tribidrag, pri čemu je Crljenak kaštelanski postao jedan od sinonima naziva, većina kaštelanskih vinara okupljenih na okruglom stolu pod nazivom „Inicijativa - Ja sam Tribidrag“, to objašnjenje nisu prihvatili, a pri tome su pojedini od njih Pejića i Maletića direktno prozvali za pogodovanje velikom kapitalu.

- Inicijativa „Ja sam Tribidrag“ radi se za znanstveni skup koji će se sljedeće godine održati u Splitu i u ovom trenutku nisam o njoj spreman govoriti. No želio bih objasniti zbrku s imenom i zašto mi mislimo da je Tribidrag najbolje glavno ime za tu sortu – kazao je na početku svog izlaganja Ivan Pejić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U izlaganju se Pejić osvrnuo na priču o otkriću Crljenka kaštelanskog u kaštelanskom vinogradu, znanstvenom dokazivanju da ima isti DNK kao američki Zinfandel i talijanski Primitivo, kao i o tome kako su upravo Pejić i Maletić sorti dali ime Crljenak kaštelanski te o kasnijem otkrivanju trsova Pribidraga na omiškom području. Potom je nazočne upoznao s otkrivanjem pisanih tragova o Tribidragu, o kojem je pisao Stjepan Bulić, a potom i Ambroz Tudor, o herbariju starom 90 godina u kojem je nađen list  vinove loze za koji je također ustanovljeno da ima DNK kao i Zinfandel i Crljenak kaštelanski te o pisanim izvorima starim oko 500 godina, u kojima se spominje Tribidrag.
Naveo je Pejić i kako se u novoj knjizi Janice Robertson, Julie Harding i Hozea Vouillamoza, Tribidrag navodi kao glavno ime za Zinfandel, naglasivši kako je knjiga u kojoj se spominje 1300 sorti pisana u skladu sa znanstvenim istraživanjima i otkrićima.

Maletić: Nitko vas nije izdao

- Oni su pri tome koristili pravilo najstarijeg dokazanog naziva, a svi ostali nazivi te sorte navedeni su kao sinonimi. Struka kaže da se glavno ime daje po principu zastupljenosti ili po drugom principu, koje je starije. U ovom slučaju postoji puno povijesnih dokumenata koji spominju sortu Tribidrag na više lokacija u Dalmaciji – ustvrdio je Pejić.

- Nije mi jasno zbog čega salve nezadovoljstva. Nitko nije zabranio upotrebu naziva Crljenak kaštelanski. U praksi glavno ime za vas, vinare i vinogradare ne znači ništa. Što će pisati na vašoj etiketi, kako ćete vino promovirati, odluka je na vama. Trenutno stanje vama može biti i ekskluziva jer onaj tko želi popiti pravi Crljenak kaštelanski morat će doći u Kaštela. Vi možete razvijati svoj brend Crljenka kaštelanskog i nitko vas nije izdao – kazao je u svom obraćanju Edi Maletić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Edi Maletić i Ivan Pejić

Zbunjujuće za strance

S njim se nisu u porpunosti složili vinari koji su izlazili za govornicu, poput Janka Budanka, Ante Vuletina ili Vlade Perišina koji je kazao da se desetak godina razvijala priča o Crljenku kaštelanskom, a da će se sada izazvati šteta. Neven Vuina naglasio je kako osim dvoje proizvođača vina od ove sorte, svi ostali, njih 15-ak u Hrvatskoj čije je vino u prometu, upotrebljavaju naziv Crljenak kaštelanski te kako se većina izjasnila kako naziv na etiketi neće mijenjati

- Radimo sa strancima koji deset godina slušaju o Crljenku, a odjednom Tribidrag. Sve je ovo trebalo uraditi na suptilniji način, a ne inicijativu nazvati „Ja sam Tribidrag“ – zaključio je Vuina.

Uloga Rizman vinograda

Najkonkretniji u svojim prigovorima bio je Ivan Kovač, koji je jasno kazao kako mu je sve sumnjivo, posebno ako se pogleda kronologija događanja.

- U vinograde je ušao veliki kapital. Posadili su se vinogradi Rizman. Do promjene imena ne bi došlo da se ciljano nije išlo sa sadnjom Tribidraga i unaprijed se znalo da će se ime promijeniti. Oni veliki izaći će na svjetsko tržište s vinom po imenu Tribidrag, a nas ste doveli pred gotov čin – kazao je Kovač, a o tome da će veliki proizvođači poput obitelji Štimac i njihovih vinograda Rizman „pojesti“ male vinare, jer imaju veći kapital nego cijeli Grad Kaštela, ovom je prilikom govorio i eno-gastro bloger Čedo Kovačević.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Čedo Kovačević

Edi Maletić odbio je njihove optužbe odgovarajući da s Rizman vinogradima nemaju nikakvu vezu, te kazao kako nisu Pejić i on odlučili o promjeni imena nego je to bio rezultat istraživanja.

Zakonska procedura i emotivni aspekt

Predsjednik Sabora društva Bijaći, Milivoj Novak, ustvrdio je da pri promjeni glavnog imena nisu primjenjeni zakonski  propisi, jer naziv sorte donosi posebno Povjerenstvo, a u ovom slučaju Povjerenstvo se nije sastalo. Iznio je svoje mišljenje kako su se Pejić i Maletić priklonili nekom drugom, a Kaštelane iskoristili. Sanja Viculin, predsjednica Bijaća postavila je pitanje hoće li se ime ponovno mijenjati ako se dođe do nekih novih znanstvenih otkrića, a direktor kaštelanskog muzeja Ivan Šuta govorio je o nekim povijesnim činjenicama i otkrićima na području Kaštela.
O značaju Crljenka kaštelanskog i samih Kaštela u turističkoj priči ovom je prilikom govorio Splićanin Robert Bralić, koji tri godine organizira  Zinfandel Origin Wine Tour.

Svoje mišljenje o cijeloj situaciji iznio je i kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić osvrnuvši se i na emotivnu stranu cijele priče, kazavši kako Tribidrag unatoč povijesnim elementima nije vezan posebno za niti jedno područje, dok je Crljenak kaštelanski Kaštelima od posebne važnosti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na kraju okruglog stola Emil Novak, koji je bio moderator skupa, zaključio je kako se većina povijesnih elemenata kojima su se stručnjaci vodili, temelji na zapisima povjesničara umjetnosti Ambroza Tudora, a u njegovim zapisima ima konkretnih netočnosti. Pri tome je Novak citirao dijelove teksta koji su netočni.
Novak je, kako bi naglasio da povijesni naziv Tribidrag nije isto što i Crljenak kaštelanski ili Zinfandel, nazočnima predočio dvije vinske etikete braće Stude iz 20-tih godina prošlog stoljeća. Na jednoj od njih piše „Prosecco bijeli tribidrag“, a na drugoj „Kaštelanski crljenak“.

Na kraju ovog okruglog stola većina vinara zaključila je kako njihova borba za povratak glavnog imena sorte u Crljenak kaštelanski, ne prestaje.

Sve detalje izlaganja, diskusije i rasprave možete pogledati na Portalovim video snimkama.

Prvi dio

Drugi dio


 
 


Uvjeti korištenja    Korištenje kolačića    Kontakt    Marketing
Copyright © 2024. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.

www.crljenak.com