Degustacija vina od sorte Vlaška

U romantičnom ambijentu stare kaštelanske balature održana je naslijepo degustacija različitih vina autohtonih dalmatinskih sorata. Ispred nekolicine kaštelanskih ugostitelja, obrtnika, zadrugara uglavnom ljudi koji su od rođenja povezani sa vinom i vinovom lozom, prezentirane su kvalitativne mogućnosti vina od sorte Vlaška.

U konkurenciji sa Maraškinom (Sveta Ana Putniković), Bogdanušom (Zavala Plenković), Pošipom (Pošip Smokvica) i Vugavom (Podšpilje) vino od sorte grožđa Vlaška pokazalo je i dokazalo svoj visoki potencijal.

Vlaška (Žutuja, Prejica, Vezuljka) kao sorta grožđa donesena je u Kaštela početkom prošlog stoljeća (oko 1900.) iz trogirske Zagore. Malo po malo izborila se za svoje mjesto po suncem. Pomalo je potiskivala drugu autohtonu kaštelansku sortu Mladenku. Za razliku od Vlaške Mladinka ima potpuno drugačije karakteristike: niži alkoholi, više kiseline, kasnija zrioba i bliža je sjevernijem tipu vina.

Vlaška pak rano dozrijeva (kraj kolovoza, početak rujna) ima niske ukupne kiseline i nakuplja visoke šećere. Izvaredna je zobatica. Redovite je i dobre rodnosti i vrlo je osjetljiva na pepelnicu. Svojim karakteriskikama najbliža je Vugavi. Preradom grožđa i dugom maceracijom (stajanjem na dropu) dobivala su se od nje jaka i tupa vina tamnije žute boje (tzv. žutine).

Nekolicina kaštelanskih vinara krenula je posljednjih godina drugim putem. Ranijim branjem grožđa, brzom preradom uz odvajanje tekućeg dijela mošta dobili su se fina, užitna vina slamnato žute boje.

Smisao ovakvih degustacija je usporediti kaštelanske sorte sa ostalim sortama i objektivno vrednovati njihov kvalitativni potencijal. Struka (dr.Maletić, mr.Zdunić, prof.Staver) je pak prepoznala kvalitet ove sorte i zdušno je preporuča za uzgoj.


 
 


Uvjeti korištenja    Korištenje kolačića    Kontakt    Marketing
Copyright © 2024. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.

www.crljenak.com