Krstilo se mlado vino, a kušalo staro

KAŠTELANSKA VINSKA PRIČA
Vinska priča – crljenak kaštelanski, u subotu je u Kaštel Kambelovcu okupila pojedine kaštelanske vinare i njihove goste, kako bi svi zajedno proslavili uzlet kaštelanskog vinarstva na vinskoj karti Hrvatske, Europe, ali i svijeta.

Ovo događanje organizirala je udruga Šušur, uz pokroviteljstvo Grada Kaštela i Turističke zajednice Kaštela, a u cilju promicanja agroturističke ponude Kaštela.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Već u jutarnjim satima svoje proizvode izložili su proizvođači džemova, likera i drugih slatkih proizvoda, a u ranim poslijepodnevnim satima pridružili su im se i kaštelanski vinari sa svojim crnim vinima, opolima i bijelim vinima, a među njima su bili i ovogodišnji vlasnik šampionskog crljenka sa Sabatine, Ivica Radunić, zatim Neven Vuina, vinar čija se vina piju i na američkim i zapadnoeuropskim stolovima, Kambelovčanin Vlade Perišin, predstavnici škole Braća Radić i drugi, a od gostiju tu je bio i Radoslav Bobanović iz Polače, koji je u upoznavanju posjetitelja sa svojim vinom, isto prestavio kao poseban afrodizijak i vino koje rađa ljubav.

Uz crljenak i ostala vina prigodno su išle i delicije koje su pripremili majstori kuhinje u Baletnoj školi, poput divljači s njokama i odličnog boba s manistrom.

Sve njih na samom početku pozdravila je organizatorica događanja Željka Perdić te kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić.

Uz glazbu i pjesmu Nede Kovačeva, svi koji su u subotu pristigli na Baletnu školu, mogli su i zapjevati, a ovom prilikom prikazan je i kratki dokumentarni film o vinarstvu i crljenku kaštelanskom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Samo događanje bilo je prilika i za dašak Slavonije u Dalmaciji, jer se po prvi put održao obred krštenja mladog vina, koji je obavio vinski kardinal Vladimir Bauer iz Požege, koji je na Baletnu stigao u kočiju Živka kapova, baš poput drugih velikodostojnika.

- Sačuvaj nas Bože poskupljenja šećera... - bila je jedna od molitvi koje su se mogle čuti ovog poslijepodneva, a vinski kardinal, koji iza sebe ima 50 godina staža u krštenju mladog vina diljem Hrvatske, na kraju je zaželio svim vinarima dobre rezultate uloženog truda.

- Ovo je bila loša vinogradarska godina, no znajući s kakvom ljubavi vinari u svojim podrumima i konoba brinu o vinu, nadam se da će posljedice loše godine biti minimalne. Hvala kaštelanima na pozivu i mogu vam kazati, da su kaštelanska vina, koje sam danas probao, odlična vina u kojima se osjeti vrijednost kraja iz kojeg potječu, ali i vrijednost svakog vinogradara i vinara – kazao nam je na kraju Bauer.

Foto: Ante Majić

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


 
 

Uvjeti korištenja    Korištenje kolačića    Kontakt    Marketing
Copyright © 2024. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.

www.crljenak.com