Crljenak najbolji opol

TREĆI PUT ODRŽANA VEČER KAŠTELANSKIH VINA
KAŠTEL STARI - U organizaciji PZ-a Kaštela Coop i Društva za očuvanje kulurne baštine Kaštela 'Bijaći' održana je treća po redu Večer kaštelanskih vina. Prikupljanje uzoraka vina, kojih je ove godine bilo 73, provedeno je u tri kategorije, i to bijela vina, opoli i crna vina.
— Uzorke vina ocjenjivali smo metodom sto bodova, koju je preporučio Međunarodni ured za vinovu lozu i vino — kazao nam je mr. Goran Zdunić iz Instituta za jadranske kulture Split.

Autohtone sorte

Uz Gordana Zdunića koji je vodio dio večeri proglašenja najboljih, degustaciju i stručno ocjenjivanje činila je komisija sastavljena: Stipe Ivić iz Instituta za jadranske kulture Split, Nikša Zglav i Joško Brajević kao predstavnici Zlatnog otoka iz Svete Nedjelje na Hvaru, Marina Pelajić iz Badela 1862 - vinarija Benkovac i Mandica Erceg iz šibenskog Vinoploda.

Zlatnu diplomu u kategoriji bijelo vino dobio je Milan Marin s 84 boda, udruga Kaštelanski crljenak s 80 bodova dobila je zlatnu diplomu u kategoriji opola, dok je najboljim crnim s 84 boda ocijenjeno vino Marina Kovača.

Zanimljivo je kako se ove godine bilježi znatno poboljšanje kvalitete bijelih vina, iako se očekivalo kako će prednost imati crna vina s obzirom na potencijal područja, što govori podatak da se u Kaštelima uzgaja više od deset autohtonih sorti.

Vinarski kraj

U ime organizatora nazočnima se obratila potpredsjednica Društva "Bijaći" Sanja Viculin koja je kazala kako je područje Kaštela tradicionalno bilo vinogradarski kraj, u kojemu je vinogradarstvo i vinarstvo bila jedna od najvažnijih grana gospodarstva te dodala kako posljednjih godina Grad i Poljoprivredna zadruga na čelu s Antom Vuletinom ulažu znatne napore u povratak autohtonih sorti u vinograde za što imaju znanstvenu i stručnu potporu.

Večeri vina nazočili su u ime Županije župan Ante Šanader i član Županijskog poglavarstva zadužen za poljoprivredu, ribarstvo i mari-kulturu Stjepan Maglica, te gradonačelnik Ivan Udovičić, dogradonačelnik Petar Boljat i predsjednik Gradskog vijeća Kaštela dr. Mihovil Biočić.

Umišljene veličine

Iz Instituta za jadranske kulture kazali su nam kako je najveći nedostatak kaštelanskih vinara taj što su Uvjereni da su vrsni majstori u tom poslu, a evidentno je kako bi trebali poraditi još više na tehnološkoj pripremi vina, a poslije u dozrijevanju, budući da su natjecateljska vina dobila najviše 84 od mogućih 100 bodova.

Izvor: Slobodna Dalmacija


 
 

Uvjeti korištenja    Korištenje kolačića    Kontakt    Marketing
Copyright © 2024. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.

www.crljenak.com