Priča o crljenku kaštelanskom sve više raste

DEGUSTACIJA VINA I PREZENTACIJA RADA KAŠTELANSKIH VINARA
Da neki novi val kaštelanskog vinarstva posljednjih godina „zapljuskuje“ obale grada podno Kozjaka, pokazalo se ovih dana i na prezentaciji i degustaciji vina od crljenka kaštelanskog, koje je organizirao Rotary klub Kaštela.

Nekolicina kaštelanskih priznatih vinara, kao i onih koji će svoje mjesto uskoro također naći među najboljim vinarima Dalmacije, zajedno s članovima Rotary kluba i gostima, tako su u vinogradu na obroncima Kozjaka, imali priliku kušati crljenak iz nekoliko berbi, od 2009. godine do danas, ali i usporediti kaštelanska vina s nekim drugim vinima poput  zinfandela ili primitiva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako se moglo čuti, porast kvalitete crljenka kaštelanskog nastalog u Kaštelima, vidljiv je iz berbe u berbu, pa i u odnosu na svoje najbliže srodnike iz SAD-a i Italije. Ono što je na degustaciji bilo zanimljivo za istaći je i činjenica, da je svaki kaštelanski vinar, kako oni koji svoja vina već plasiraju s markicom tako i oni za koje je postupak u tijeku, iako su mijenjali način proizvodnje crljenka i poboljšavali kvalitetu, zadržao je neku posebnu notu, po kojoj je prepoznatljivo o kojem se vinaru radi.
Ta činjenica cijeloj priči o crljenku daje i posebnu specifičnost, a kvaliteta vina nastalog u kaštelanskim konobama još jednom potvrđuje da je crljenak kaštelanski osnovna sorta loze iz koje je nastala cijela priča o ovom vinu.

Kako je u svemu, osim proizvodnje kvalitetnih i vrhunskih vina, važna i kvalitetna promidžba, ovakva događanja značajna su za popunjavanje „vinske“ slike Kaštela, a ako je suditi po najavama, kako iz Rotary kluba, tako i od kaštelanskih vinara, sličnih prezentacija biti će i ubuduće.


 
 


Uvjeti korištenja    Korištenje kolačića    Kontakt    Marketing
Copyright © 2024. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.

www.crljenak.com