Odležano crno Drage Gulina, najbolje kaštelansko vino

TRADICIONALNA VEČER KAŠTELANSKIH VINA
Drago Gulin ovogodišnji je šampion među kaštelanskim vinarima, njegovo odležano crno vino dobilo je najveću ocjenu među vinima pristiglim na ovogodišnje natjecanje u sklopu Večeri kaštelanskih vina, koju su i ove godine organizirali društvo Bijaći, poljoprivredna zadruga Kaštelacoop i udruga vinara Crljenak kaštelanski 2001. u suradnji s Gradom Kaštela.

Na Večeri kaštelanskih vina, okupilo se nekoliko desetaka kaštelanskih vinogradara i vinara, prvi ljudi grada na čelu s gradonačelnikom Ivanom Udovičićem, županijski pročelnik za gospodarstvo Anđelko Katavić, saborski zastupnik Ante Sanader, kao i predstavnici gradova prijatelja, koji su povodom Dana grada stigli u Kaštela.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

O kvaliteti vina, ocjenama i plasmanu odlučivala je komisija u sastavu Stipe Ivić, Velinka Runjić, Irena Budić Leto, marina Pavlović i Željko Pavlović, za kemijsku analizu nadležna je bila Gordana Babić, a za senzorsku ocjenu vođa panel grupe enologa Goran Zdunić.

Svi prvoplasirani u kategoriji srebra

Oni su ocijenili da je najbolji opolo iz 2013. godine, između 14 uzoraka, onaj Ivana Novaka sa 82,20 bodova, koliko je imao i opolo Mladena Kuzmanića. Na treće mjesto plasirao se opolo Nevena Vuine s 81,20 bodova.


Drago Gulin

Najbolje bijelo vino, berba 2013. godine izašlo je iz podruma Ivice Milana, a dobilo je ocjenu 82,60. Na drugom jestu je Ivan Kuzmanić sa 81,60 bodova, dok je na trećem mjestu bijelo vino Mladena Kuzmanića s 81 bodom. U kategoriji bijelih vina na ocjenjivanju je bilo 17 različitih vina.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U kategoriji crnih vina iz 2013. godine prvo mjesto i 84 boda, pripalo je Ivanu Novaku, a 84 boda osvojilo je i vino Marina Milana. Anton Kovač zauzeo je treće mjesto jer je njegovo vino osvojilo 81,40 bodova. U ovoj kategoriji natjecalo se 26 vrsta vina.

S 84,40 bodova vino Drage Gulina bilo je najbolje u kategoriji odležanih crnih vina, drugi je bio Tonći Kovač s 80,80 bodova, a treći Anton Kovač, čije je vino dobilo 80,60 bodova.
Svih 12 prvoplasiranih vina nalaze se u kategoriji srebra.

- Nema nikakve posebne tajne, vino je napravljeno, ostavljeno da odleži, i to je to. Vino je napravljeno od grožđa iz centra Kaštela, s Budošića. Radi se uglavnom o babiću, koje nije tipična kaštelanska sorta, već je igrom slučaja bivši vlasnik zemljišta tu lozu donio iz rodnih Vrsina i evo taj babić se pokazao odličan u ovom podneblju. U uzgoj je uloženo puno ljubavi i mogu kazati taj babić dočekao je ono što mu je trebalo, mene i mog zeta da oko njega radimo – sa smiješkom nam je kazao ovogodišnji šampion Drago Gulin.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Ivica  Milan, Ivan Novak, Drago Gulin i predstavnik Vinskih dvora d.o.o.

Kairos - najbolji kaštelanski crljenak

I ove godine, u posebnoj kategoriji, ocjenjivao se najbolji kaštelanski crljenak, koji ima dozvolu za stavljanje u promet, etiketiran je i označen markicom HCPHS.

A najbolji kaštelanski crljenak, kazali su stručnjaci, onaj je u kategoriji zlata s 85,20 bodova, koji nosi ime Kairos, a proizveli su ga Vinski dvori d.o.o. Drugo mjesto pripalo je crljenku Stina tvrtke Jakovina d.o.o, koji je osvojio 83 boda, dok je treći Tribidrag tvrtke Rizman d.o.o s 82,60 bodova. Od kaštelanskih vinara, koji se bave proizvodnjom kaštelanskog crljenka, ocjenjeni su crljenak Stafileo Nevena Vuine, crljenak Putalj Antona Kovača i crljenak Krolo, tvrtke Krolo dom.

Osim podjele nagrade i priznanja, vinari i njihovi gosti imali su priliku degustirati sva vina koja su sudjelovala na natjecanju, te se opustiti uz glazbu Klape Cetina. Program je vodila Danielle Matijaca, a domaćin je bio Milivoj Novak.

Foto: J.G.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


 
 

Uvjeti korištenja    Korištenje kolačića    Kontakt    Marketing
Copyright © 2024. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.

www.crljenak.com