Kaštelanski crljenak kao hvarski brand

PROJEKT Oživljavanje starih sorti grožđa
Senzacionalno otkriće od prije tri godine o tome kako je poznata američka sorta vinove loze zinfandel zapravo isto što i kaštelanski crljenak zasad su najmanje iskoristili sami Kaštelani.

Samo pokus

Zašto smo dopustili da se kaštelanski crljenak preseli na Hvar, a mogli smo ga iskoristiti kao svoj brand pitao je vijećnik Ivan Kovač na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća i objasnio da je za prvo otkriće sorte i početni matičnjak najzaslužnija njihova poljoprivredna zadruga Kaštelacoop, a sada je preskaču.

Riječ je samo o pokusu, a Hvar je odabran zato što smo za istraživanje crljenka i ostalih srodnih sorti željeli imati najbolju dalmatinsku lokaciju, a to je neprijeporno Sveta Nedjelja. Usto, projekt je podržao poznati vinogradar i vinar Zlatan Plenković izjavio je dr. Edi Maletić, voditelj projekta sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Objasnio je da time nije doveden u pitanje kaštelanski crljenak kao mogući brand.

Kaštelani do sada nisu pokazali zanimanje za komercijalizaciju. Navodim primjer Plenkovića, koji očito ima nos za takav biznis. On nije želio čekati završetak našeg projekta, nego je uvezao 20 tisuća sadnica talijanskog primitiva, iste sorte kao i crljenak rekao je dr. Maletić i naveo još primjera, ali svi su izvan Kaštela.

Domaći materijal

Već ima upita za sadnju nekoliko tisuća sadnica crljenka u Konavlima, a čak se i naš poznati vinar i vinogradar Miljenko Grgić sprema saditi na Pelješcu.

Na žalost, još mu ne možemo osigurati domaći sadni materijal. Tek dogodine ćemo imati tisuću sadnica, a zatim će proizvodnja proporcionalno rasti pa će sadnog materijala biti i previše zaključio je dr. Maletić.

I među Kaštelanima ima zainteresiranih, ali mi smo željeli razmnožavati izvorni crljenak s pupovima iz Kaštela. Međutim, kako smo od ono malo pupova što smo ih imali na početku dio slali van radi ispitivanja, nije nam ostalo dovoljno za veću proizvodnju. Ove ćemo godine imati nešto više rekao je Ante Vuletin, direktor Kaštelacoopa, i dodao kako će i oni dio sadnica kupiti u Italiji, ali te loze uzgajat će posebno.

Inače, Kaštelacoop već nekoliko godina provodi projekt poticane sadnje vinograda, za što Grad osigurava novac.


Posadili 200 sadnica u Sv. Nedjelji

Na 2000 kvadrata crkvenog zemljišta u Svetoj Nedjelji na Hvaru prije godinu dana posađeno je 160-200 sadnica sorata kaštelanskog crljenka, primitiva, dobričića i plavca malog. Do prvih rezultata treba pričekati još 3-4 godine, dok vinograd ne poraste rekao je Goran Zdunić, znanstveni novak Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, koji je uključen u projekt Splitsko-dalmatinske županije.

Izvor: Večenji list


 
 


Uvjeti korištenja    Korištenje kolačića    Kontakt    Marketing
Copyright © 2024. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.

www.crljenak.com